- Cka Eshte Diabeti

Cka Eshte Diabeti

 

Diabetes mellitus, i njohur si diabeti, eshte nje qrregullim ne menyren qe trupi merr energjin nga ushqimet. Ndodhe:

 • Kur nuk ka mjaft insulin, hormone qe prodhon pankreasi dhe qe eshte esencial per te shfrytezuar ushqimin si duhet, apo
 • Kur insulina qe prodhon trupi nuk funksionon normalisht

Glucose (Glukoza) eshte sheqer qe rezulton nga tretja e ushqimeve. Kur ushqimi tretet glukoza hyn ne rrjedhen e gjakut dhe bartet tek te gjitha qelizat ne trupe. Qelizat me pas e perdorin glukozen si lend djegese – eshte energjia qe te mbane gjalle.

Insulina eshte çelesi qe lejon hyrjen e glukozes ne qeliza. Pa insulin glukoza nuk mund te perdoret per energji. Dhe ne vend se te perdoret per energji mbledhet ne gjake. Nivele te larta te glukozes ne gjake munden me kalimin e kohes te demtojne enet e gjakut, nervat dhe organet vitale. Disa njerez me diabet kane nevoj per injektim me insulin per cdo dite qe te parandalojne keto komplikime.

Ekzistojne tri tipe te diabetit: tipi 1, tipi 2 dhe gestational apo (diabeti ne shtatzani). Tipi 1 gjithashtu njihet si diabet i mitur, dhe tipi 2 njihet si diabet i pjekur. Ne lidhje me shtatzenin e grave keto do te pershkruheshin si diabet “pre-ekzistues”.

Diabeti Gestational zhvillohet gjate shtatzenis thjeshte diku mes javeve 24 dhe 28 dhe ne pergjithesi zhduket pas lindjes. Te gjitha llojet kane simptome te ngjajshme dhe rezultate kur ka shume sheqer, apo glukoze, ne gjake.

Gjate shtatzenis diabeti mund te shkaktoj komplikime qe prekin juve dhe foshnjen. Keto probleme shmangen shume mire. Ju mund te kontrolloni diabetin, zvogloni rreziqet shendetsore dhe mbroni foshnjen tuaj duke ndjekur hapat ne vijim:

 • Mbani nje diet speciale
 • Monitoro glukozen ne gjake
 • Mbaju programit te rregullt te ushtrimeve fizike
 • Perdor insulin kur e kerkon nevoja

Llojet e Diabetit Qe Eshte Mire Ti Dini

Tipi 1: zakonisht fillon me femijeri dhe nodhe ateher kur pankreasi nuk eshte ne gjendje te prodhoj insulin dhe shprehet me etje, uri, dhe lodhje ekstreme. Trajtimi duhet perfshije, diet, ushtrime dhe injektim te insulines.

Tipi 2: zakonisht shfaqet tek te rriturit mbi moshen 40 vjeqare qe ne shumicen e rasteve jane persona me mbipeshe dhe ndodhe ateher kur qelizat e trupit behet rezistente ndaj insulines. Shprehet me etje dhe urinim te shpeshte. Trajtimi duhet perfshije, diet, ushtrime, hapa per diabet dhe insulin nese hapat nuk kryejne pune.

Gestational: ndodhe gjat shtatzenis ne mes te muajve 24 dhe 28 pershkake se shatzenia shkaktone qe qelizat e trupit te behet rezistente ndaj insulines. Edhe kjo shprehet plogeshti, etje dhe urinim te shpeshte dhe shpeshe ndodhe qe te anashkalohet nga grate gjat shatzenis. Trajtohet me diet te duhur per gra shtatzena, ushtrime dhe nganjeher injektim te insulines.

Fakte Rreth Diabetit Ne Shtatzani

 • Mese 8 milion gra kane diabetin, nje gjendje qe prek menyren se si trupi perdor ushqimin. Disa zhvillojne diabetin gjate femijeris. Te tjeret, veqanarisht nese jane me mbipeshe trupore, behen diabetik kur jane te rritur. Per me shume, nje nga 20 gra shtatzana kane tip te diabetit te quajtur gestational diabetes.
 • Gestational diabetes zhvillohet ne rreth 4% te te gjitha grate shatzana.
 • Ndryshe nga tipet tjera te diabetit qe zgjasin gjat gjithe jetes, gestational diabetes zakonisht zhduket kur grate lindin.
 • Mese 50 perqind e grave me gestational diabetes ne nje menyre apo tjeter do te zhvillojne tipin 2 te diabetit brenda 10 deri 15 viteve.
 • Nese keni pasur gestational diabetes (diabeti ne shtatzani) njeher ju keni gjasa qe prap te zhvilloni ate ne shtatzanit e ardhshme.
 • Nese jeni mbipeshe pas shtatzanis ju keni 60% gjasa te zhvilloni diabetin e tipit 2 brenda 10 deri 20 viteve. Por nese keni peshe trupre te arsyeshme dhe rregullisht ushtroni apo beni ndonje aktivitet fizik, shancat per ju qe te zhvilloni diabetin zvoglohen ne 25 perqind.

Pra, edhe nese diabeti ju eshte lajmruar gjat shtatzanis ju mund t’i zvogloni shancat per te zhvilluar diabetin e tipit 2 duke ndjekur nje diet te pasur me perime edhe fruta dhe nje plan te mire ushtrimesh fizike.

This website was created for free with Own-Free-Website.com. Would you also like to have your own website?
Sign up for free