- Pjesa 2 Jetegjatesi

Sekreti i Lindjes se Femijeve Inteligjent eshte Dieta me Peshk

 

foshnjaHulumtuesit nga Universiteti i Harvardit pohojne se nenat qe ushqehen me peshk gjate shtatzenis kane kontribuar kogja shume ne zhvillimin intelektual te femijeve. Jane kryer teste per te percaktuar kapacitetet ne 300 fëmije te moshës 3 vjeçare. Femijet qe kishin lindur nga nenat te cilat gjat tre-mujorit te dyte jane ushqyer me diete te pasur me peshk jane raportuar ti ken mundur femijet tjerë ne testin e inteligjencës.

Ha peshk qe te besh fëmije inteligjent

Studimi gjithashtu ka zbuluar se nje diete me peshk (e pasur me acidet yndyrore te omega-3) qe hahet me shume se dy here ne jave, mund te rris aftesit e gjuhes dhe motorike te femiut. Hulumtuesit e Univerzitetit te Harvardit keshtu theksojne se dieta e nenave shtatzena duhet patjeter te permbaje edhe peshk.

Peshku Ton (tuna fish) shpejton zhvillimin intelektual te foshnjave

Profesor Emili Oken, i cili ka udhehequr studimin, gjithashtu ka raportuar se nenat qe jane ushqyer me peshk ton me shume se dy here ne jave kane lindur femije qe kane performuar larg me mire ne testet zhvillimore.

Lloji i peshkut mund te ndikoj ne kapacitetet e foshnjave

Hulumtuesit me tutje kane sqaruar ne zbulimin e tyre duke deklaruar se lloji i peshkut mund qe gjithashtu te ndikoj ne zhvillimin intelektual te foshnjave. Per shembull, nivelet e larta te merkurit qe gjinden ne disa lloje te peshkut ka shpier ne performance te dobet tek disa femije.

Nje studim i dyte dhe me gjitheperfshires i bere ne te njejtin studim i ka bere hulumtuesit e Harvardit te pohojne qe vetem llojet e peshkut te cilët jane te pasur me acidet yndyrore te Omega-3 sikur – peshku ton dhe sardelet kane kontribuar ne zhvillimin e shendetshem intelektual te femijeve. Efikasiteti i acideve yndyrore te Omega-3 ne zhvillimiet neurologjike veqme eshte njohur nga studimet e mëhershme.

Ky zbulim bene mire ne pergenjeshtrimin e pohimeve te mehershme qe sugjeronin se nje diet me peshk permbante kimikale toksike. Hulumtuesit nga Univerziteti i Harvardit kane kthyer mbrapsht gjerat duke vertetuar se nje nje diet me peshk (te pasur me acidet yndyrore te omega-3) mund te formoje nje pjese te rendesishme te dietes se nenave shtatzena per te lindur foshnje inteligjente. Keshtu qe ju qe jeni shtatzena eshte mire qe te hani peshk se paku dy here ne jave qe te beni femije inteligjent.

This website was created for free with Own-Free-Website.com. Would you also like to have your own website?
Sign up for free