- Pjesa 2 Kokedhembje

Kokedhembje

 

Cka eshte kokedhembja dhe si klasifikohen ato?

Kokedhembje eshte dhembja qe ndjehet ne koke apo pjesen e eperme te qafes. Eshte njera nga dhimbjet me te zakonshme te trupit dhe ka shume shkaqe.

Si Klasifikohen Kokedhembjet

Kokedhembjet kane shume arsye dhe ne vitin 2007 Shoqata Nderkombtare e Kokedhembjes eshte pajtuar per freskimin e sistemit te klasifikimit te kokedhembjes. Per ate se shume njerez vuajne nga kokedhembjet dhe per ate se trajtimi i tyre nganjeher eshte i veshtire, klasifikimi i ri ju mundeson mjekeve qe te kuptojne me mire nje diagnoz specifike per te ofruar menyre me te mire dhe me efektive te trajtimit.

Ekzistojne tre lloje kategorish te kokedhembjeve:

  1. Kokedhembjet primare,
  2. Kokedhembjet sekondare, dhe
  3. cranial neuralgia, dhembje fytyre, dhe kokedhembjet tjera

Cka jane kokedhembjet primare?

Kokedhembjet primare perfshine migrenen, tensionimi, dhe kokedhembjet pjesore, e gjithashtu edhe nje variacion te tipeve me pak te zakonshme te kokedhembjeve.

Kokedhembjet tensionuse jane me te zakonshmet nga te gjitha te kokedhembjeve primare; gati 90% e te rriturve kan pasur apo do te ken kokedhembje te tille. Kokedhembjet tensionuese jane me te zakonshme tek grate se sa tek burrat.

Migrena eshte lloji i dyte me i zakonshem i kokedhembjeve te tipit primar. Migrena gjithashtu prek edhe femijet ashtu sikur edhe te rriturit. Para pubertetit si djemt ashtu edhe vajzat preken nga migrena, por pas pubertetit me shume preken femrat se meshkujt. Mesatarisht 6% te mashkujve dhe gati 18% e femrave do te ken migrene.

Kokedhembjet pjesore jane nje lloj i rrall i kokedhembjeve primare qe prekin 0.1% te popullates. Mesatarisht 85% e personave qe vuajne nga kokedhembjet pjesore jane mashkuj. Mosha mesatare e atyre qe vuajne nga kjo kokedhembje eshte 28-30 vjet. Mirepo, kokedhembjet e tilla mund te fillojne qysh ne femijeri.

Kokedhembjet primare ndikojne ne qualitetin e jetes. Disa njerez kane kokedhembje her pas here dhe qe largohen shpejte gjersa disa tjere lodhen nga dhimbjet.

Cilet jane kokedhembjet sekondare

Kokedhembjet sekondare jane ato qe vien si shkake i ndonje problemi struktural ne koke apo ne qafe. Ka nje mori shkaqesh qe shkaktojne kete tip te kokedhembjeve duke filluar nga gjakderdhje ne tru, tumoret apo edhe miningjitis dhe encefalitis. (meningitis & encephalitis).

Cranial neuralgias, dhembjet e fytyres dhe kokedhembjet tjera

Neuralgia do te thote dhembje nervi (neur=nerve + algia=dhimbje). Cranial neuralgia pershkruan nje grup te kokedhembjeve qe ndodhin pershkake se nervat ne koke dhe qafen e siperme marrin ndexje dhe keshtu behen burim i dhimbjes se kokes. Dhimbjet e fytyres dhe nje mori shkaktaresh tjere te kokedhembjeve perfshihen ne kete kategori.

Ne postin e ardshem: Cka shkakton kokedhembjet tensionuese, kokedhembja me e zakont tek te gjithe njerezit?

This website was created for free with Own-Free-Website.com. Would you also like to have your own website?
Sign up for free